‘Ernstig explosiegevaar’ recyclebedrijf Remondis Moerdijk eerder al vastgesteld bij inspecties

 • ‘Ernstig explosiegevaar’ recyclebedrijf Remondis Moerdijk eerder al vastgesteld bij inspecties

  MOERDIJK – Bij het Moerdijkse recyclebedrijf Remondis Argentia, waar dinsdag een grote brand uitbrak, is recent meermaals ‘ernstig explosiegevaar’ geconstateerd. Er kon op ieder moment een zwaar ongeval plaatsvinden. Dat blijkt uit een rapport van meerdere inspecteurs dat is opgevraagd door Omroep Brabant. Justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen.

  Die inspecteurs behoorden onder meer tot de inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Waterschap en de Veiligheidsregio.

  Ernstig explosiegevaar vastgesteld
  Tijdens inspecties op 26 februari en op 4 maart werden er zes overtredingen vastgesteld bij het bedrijf. De inspecteurs vonden de situatie in twee gevallen zo gevaarlijk dat het werk en de apparatuur op die plekken werd stilgelegd.

  Zo werd een machine in het bedrijf stilgelegd omdat er ernstig explosiegevaar werd geconstateerd. Het apparaat werd gebruikt voor chemische ontzilvering.

  Daarnaast mocht er niet meer gewerkt worden met licht ontvlambare stoffen in de ompakruimte, waar de andere ernstige overtreding werd vastgesteld. Ook in dat geval was sprake van ernstig explosiegevaar.

  De brand van dinsdag brak niet uit op de locaties van de stilgelegde installaties.

  ‘Kon vrijwel direct zwaar ongeval plaatsvinden’
  De twee situaties werden door de inspectie tot de ernstigste categorie gerekend. In het geval van categorie 1 kan vrijwel direct een zwaar ongeval plaatsvinden, zo stelt het rapport. De stillegging van de ompakruimte werd op de tweede inspectiedag opgeheven.

  Uit het rapport blijkt niet of ook de eerste categorie 1-overtreding al is opgelost. Op 19 maart werden de bevindingen van de inspectie gedeeld met het bedrijf.

  Overtredingen
  De overige overtredingen variëren in ernst, maar geven vrijwel alle blijk van onzorgvuldigheid, onbekwaamheid of een onveilige werksituatie.

  Soms waren gebieden met een explosieve atmosfeer niet goed gemarkeerd door het bedrijf. Ook spreekt het rapport van ‘onvoldoende preventief onderhoud’ en ‘onvoldoende begrip voor het juist inschatten van de risico’s bij de uitvoering van veiligheidskritische werkzaamheden’.

  Het rapport meldt daarnaast dat de veiligheid op sommige plekken in het bedrijf onvoldoende gewaarborgd was. Zo kaart de inspectie onder meer de ‘ondeugdelijke opslag van mogelijk licht ontvlambare stoffen in een afkoelkast’ en ‘het niet veilig opslaan van gasflessen’ aan.

  Eerder werd al duidelijk dat er gasflessen zijn ontploft tijdens de brand.

  Brand
  De brand brak dinsdag rond kwart voor vier uit. Een man liep brandwonden op en is met een traumahelikopter naar het brandwondencentrum gebracht. De brand veroorzaakte grote rookwolken.

  Hoe groot de schade is bij het bedrijf is nog niet bekend. Burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk vertelde woensdag aan Omroep Brabant dat absolute veiligheid op het industrieterrein nog niet te garanderen is.

  Veiligheid
  “Ik snap dat mensen dit gaan vergelijken met andere branden zoals bij Chemie-Pack en Shell”, stelt de burgemeester. Zoals ik het zie was dit meer een normale bedrijfsbrand, geen chemische brand. We moeten nu onderzoek doen en lessen leren.”

  Hoe groot de schade is bij het getroffen bedrijf, is nog niet bekend. Klijs wijst erop dat een naastgelegen loods is behouden en hij complimenteert de hulpdiensten. “Ik denk dat we mogen zeggen dat gezien de heftigheid van de brand, het is meegevallen”, vindt de burgemeester.

  Brandweerexpert Fred Vos uitte woensdag forse kritiek op de bestrijding van de brand dinsdag in Moerdijk.

  Bron: OmroepBrabant.nl